głuszec zwyczajny

Czy głuszec zwyczajny jest pod ochroną?

W świecie ptaków, podobnie jak i pośród ludzi, poszczególne osobniki różnią się między sobą zarówno pod względem wyglądu, jak i upodobań. Są tutaj niewielkie, ale rozświergotane gaduły, które lubią spędzać czas w dużej gromadzie. Są i samotnicy, którzy niechętnie godzą się na cudze towarzystwo. Są też i tacy, którzy noszą nietypowe, rzadko spotykane imiona. Jednym z takich przykładów jest głuszec zwyczajny.

Głuszec ptak: Kłapanie, szlifowanie i korkowanie

Powyższe miana, wywodzące się z nazewnictwa myśliwskiego, określają odgłosy, które wiosną wydaje głuszec ptak zagrożony w Polsce wyginięciem. Obecnie spotkać go można jedynie w kilku miejscach o rozległych przestrzeniach i zachowujących pierwotny charakter lasu, tj. w Puszczy Solskiej, Augustowskiej i w Karpatach. Jak dowodzą badania, niegdyś występował on na terenie całego właściwie kraju, jednak wskutek kłusownictwa i zaniku starodrzewu jego populacja znacznie się zmniejszyła i obecnie wynosi mniej niż 800 osobników. Z tego też powodu ptak ten został objęty ścisłą ochroną gatunkową. W ciągu roku obowiązuje strefa ochronna o promieniu 200 m, zaś w okresie godowym (początek lutego - koniec maja) zostaje ona zwiększona do obszaru o promieniu 500 m. Trwają również działania, mające na celu odbudowanie populacji głuszca.

Głuszec zwyczajny - Cechy charakterystyczne i wygląd

Głuszec zwyczajny wywodzi się z rodziny kurowatych. Samiec głuszec ptak jest znacznie większy (nawet o połowę) od samicy, osiąga wielkość indyka; ma duży, okrągło zakończony ogon. Osiąga wagę nawet do 6,5 kg, podczas gdy samica waży zwykle około 2,5 kg. W okresie godowym, nazywanym tokami, samiec stara się zainteresować sobą samicę, odśpiewując co rano miłosną pieśń, w trakcie wykonywania której na moment "głuchnie" na bodźce ze świata zewnętrznego. Stąd właśnie wywodzi się nazwa gatunku. Lęg przypada na maj, kiedy to w płytko zagłębionym w ziemi gnieździe samica składa 6 do 10 (niekiedy nawet do 12) zabarwionych na kremowo jaj, z których po około miesiącu wykluwają się pisklęta. Co ciekawe, dość szybko są one zdolne do latania.