rudzik zwyczajny

Czy rudzik zwyczajny odlatuje na zimę?

Mały ptak z rodziny muchołówkowatych, kiedyś uważano, że jest z rodziny drozdów. Jest to ptak wędrowny, minimalnie mniejszy od wróbla pospolitego. Jest mało znany z powodu swojego skrytego trybu życia. Łatwo go odróżnić po jego rdzawym przodzie ciała. Na policzkach, gardle i piersi jest on w kolorze pomarańczowym, reszta jego ciała jest szara. Jako ptak rudzik głos ma najpiękniejszy, jego śpiew jest bardzo urozmaicony, potoczysty i złożony z kilku dźwięków. Ten ciekawy okaz nie lubi latać, najczęściej biega w wyprostowanej postaci.

Gdzie rudzik zwyczajny występuje?

Rudzik zwyczajny zamieszkuje całą Europę oraz Azję Mniejszą i część Syberii. Jest to ptak wędrujący, występuje w naszym kraju, zdarza się, że przylatują do nas parki ze Skandynawii. Ciekawostką jest to, że wije swoje gniazda na ziemi, albo w bardzo niskich gałęziach krzaków.

Czy rudzik zwyczajny odlatuje na zimę?

Tak, rudzik odlatuje na zimę. Zimą opuszcza nie tylko nasz kraj ale i całą Europę północną. Leci na zachód i południe, w rejony bardziej, zimą, zasobniejsze w pożywienie.

Gdzie zazwyczaj rudzik mieszka?

Rudzik bardzo lubi wilgotne i cieniste lasy, z bardzo urozmaiconym poszyciem, w którym zakłada swoje gniazda. Wraca do nas wiosną i wtedy możemy usłyszeć jego wspaniały głos. Ptaki te odżywiają się owadami i pająkami, lubią też bardzo nasiona. Te małe ptaszki są bardzo odważne i doskonale radzą sobie w przyrodzie.

Czasami na zimę pozostaje Rudzik głos w Polsce

Niektóre ptaki zimową porą nie odlatują na południe, zdarza się, że pozostają w naszym kraju. Dzieje się tak jednak, ponieważ ostatnio bardzo zmienił się rodzaj zim w Polsce. Ponadto pozostające ptaki zostają na terenach lęgowych, czyli tak jakby pozostają by pilnować gniazd.

W Polsce rudzik jest objęty ochroną, na terenach innych państw nie zawsze. Samica rudzika ma, w ciągu roku, dwa lęgi, jeden w kwietniu a drugi w czerwcu.

Odpowiadając na tytułowe pytanie można krótko stwierdzić, że rudziki odlatują w okresie zimowym z naszego kraju. Jednak jednostki pozostają i czasami zimą też możemy tego ptaka spotkać w lesie na spacerze.